Kamppailulajit

Kamppailulajit ovat yleisesti Aasiasta Eurooppaan ja muualla maailmaa levinneitä itsepuolustuslajeja, joiden tarkoituksen on opettaa harrastajilleen niin elämäohjeita, kuin myös uusia taitoja, joilla voi pärjätä vaikeassa tilanteessa. Näillä sivuilla kerrattu judo, on yksi näistä kamppailulajeista, ja se on kotoisin Japanista. Kamppailulajeja on kymmeniä, joten emme aio käydä jokaista tässä läpi, mutta käymme muutamasta perusasiat läpi. Näitä kaikkia lajeja voi harrastaa ja opetella ainakin jossain päin Suomea.

Brasilian Ju-Jutsu

Mennään saman tien aivan toiselle puolelle maapalloa eli Brasiliaan ja lajiin, jonka läpimurto tapahtui 90-luvun alussa USA:ssa vapaaotteluiden televisiointien myötä. Alun perin Gracie-suvun perinteisestä japanilaisesta jujutsusta kehittämällä brasilialaisella jujutsulla ehti ennen UFC-kisoja olla yli puolen vuosisadan historia takanaan Brasiliassa. Brasilialaisen jujutsun tehokkuus piilee sen realistisissa maataistelutekniikoissa: erityisesti erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa. Tämä perustuu siihen tosiasiaan, että todellisessa vakavassa kamppailutilanteessa lähes aina joudutaan lähikontaktiin ja edelleen maahan.

Karate

Karatea kuten judoakin, on kymmeniä eri tyylisuuntia ja Suomessakin näitä on useita. Otamme sattumanvaraisesti näistä yhden tarkempaan syyniin.

Wadoryu - Rauhan tie

Hironori Ohtsuka antoi kehittämälleen tyylisuunnalle nimen wado-ryu, rauhan tie. Tällä hän toi esille käsityksensä siitä, että karaten sisäinen tarkoitus on saavuttaa tila, jossa väkivaltaa ei tarvita. Ohtsuka syntyi 1892 ja oli Gichin Funakoshin lupaavimpia oppilaita Tokiossa, mutta hän lähti omille teilleen 1930-luvulla. Wado-ryun tien Eurooppaan avasivat vuonna 1964 kolme opettajaa Japanin yliopistosta: Tatsuo Suzuki, Toru Arakawa ja Hajime Takashima tulivat Eurooppaan esittelemään wado-ryu-karatea. Jo seuraavana vuonna 1965 Tatsuo Suzuki, Teruo Kono, Yutaka Toyama, Atsuo Yamashita ja Masafumi Shiomitsu rupesivat myös opettamaan tyylisuuntaa Euroopassa. Wado-ryu on tyylisuuntana hyvin luonnollinen. Rentous on tärkeää ja muihin tyylisuuntiin verrattuna perusasennot ovat hieman korkeammat. Matalampi asento vaatisi jo tietynlaista voimankäyttöä, joka näin ollen voisi aiheuttaa turhaa jännittämistä. Karaten harrastusmuotoja on monia, ja on hyvä ottaa vähän selvää mistä lajista on kyse, ennen salille menoa. Sillä ero täyskontaktikaraten ja harrastekaraten välillä on suuri.

Hankido

Hankidokin tulee Aasiasta, se on peräisin koreasta ja sen on kehittänyt Jae Nam Myung. Sen tärkein tekniikka on ns. ympyrätekniikka. Hankidon liikkeet ovat harmonisia ja pehmeää. Se on samalla hyvä itsepuolustustaito sekä hyvä terveysliikuntamuoto.

Jeet Kune Do

Kukaan kamppailulajeja harrastava tai harrastanut ei ole päässyt varmastikaan ohittamaan elokuvatähti ja taistelulajitähti Bruce Leeta. Valitettavasti hänelle kävi huonosti elokuvan kuvauksissa ja hänet ammuttiin mutta alun perin Bruce harjoitteli Wing Chun Kung Fua mutta huomasi kaipaavansa muuta. Hän siis kehitti oman Jeet Kune Don, missä hän summasi oppimiaan taitoja ja lisäsi osia muista kamppailulajeista. Laji itseasiassa on yhdistelmä montaa eri lajia. Jeet Kune Do pystykamppailun (JKD kick boxing ja JKD trapping) että myös mattokamppailun (JKD grappling).

Taido - vartalon ja mielen tie

Taido on myös vanha japanilainen laji. Se on kehitetty nykyaikaisen ihmisen ja yhteiskunnan tarpeisiin, jatkuvasti kehittyväksi. Taidossa idea on sekä hyökätä että puolustautua yhtä aikaa hyödyntäen vartalon erilaisia liikeratoja. Taidon perustekniikat jaetaan viiteen eri luokkaan. Taidon kehitti japanilainen Seiken Shukumine (1925-2001). Lajin kaukaisin perusta on okinawa-tessä. Shukumine kehitti ensin uuden karatetyylin Gensei ryu karate do:n. Shukumine halusi kuitenkin luoda kokonaan uuden tyylin ja 20 vuoden kehittelyn tuloksena syntyi uusi taistelumuoto, Taido.

Wushu Kungfu

Wushu on itseasiassa yleisnimi kiinalaiselle kamppailutaidolle ja tarkoittaa suomeksi sotataitoa. Siksi wushu lajeja on satoja ja ne vaihtelevat perusitsepuolustuksesta vahvaan ja rajuun hyökkäykseen. Suomessa wushu tunnetaan paremmin nimellä KungFu, joka siis ei ole yksi laji vaan tarkoittaa taitoa ja aikaa, joka omistetaan jollekin asialle. Wushua voi harrastaa monella eri tasolla, ruumiin ja mielen terveyttä ylläpitäen tai itsepuolustuslajina ja kilpailumuotona.

Krav Maga

Krav Maga tulee Israelista ja se on hepreaa ja tarkoittaa kontaktitaistelua. Krav Maga on nykyään Israelin armeijan ja poliisin virallinen lähitaistelu ja voimankäyttötapa. Sitä käyttävät tiettävästi myös FBI ja DEA Pohjois-Amerikassa. Krav Maga on siinä mielessä erikoinen laji, ettei siinä kilpailla eikä järjestetä näytöksiä. Siinä ei ole varsinaisia sääntojä, joten se ei voi olla urheilulaji. Krav Maga on moderni tosielämän väkivaltatilanteita varten kehitetty itsepuolustusjärjestelmä. Krav Magan kantavana ajatuksena on perustajansa Imrich Lichtenfeldin unelma "Jotta voisit kulkea rauhassa". Krav Magan kehitti Imrich "Imi" Lichtenfeld[1], joka syntyi vuonna 1910 Budapestissa ja kasvoi Bratislavassa. Imin isä Samuel Lichtenfeld harrasti sirkuksessa voimannäytöksiä, minkä ohessa hän tutustui kamppailu-urheiluun ja kannusti myös Imin urheilulajien harrastamista. Imi johti 1930-luvulla nuorten juutalaisten ryhmittymää, jonka tarkoituksena oli hillitä fasististen ryhmien pääsyä juutalaisalueille. Tällöin Imi huomasi eron urheilukamppailun ja todellisen katutaistelun välillä. 1944 Imi aloitti juutalaissotilaiden kouluttamisen.